Nascita degli archivi pubblici nell’intreccio tra diritto civile e canonico nel XVI secolo - Milotić, Ivan (Bogoslovni vestnik, 2024)
Uvedba obveznosti, da mora vsako mesto imeti javni arhiv, s konstitucijo „Solicitudo pastoralis officii“ v Papeški državi leta 1588 ni le običajna in neposredna posledica papeževega pravnega akta, temveč prelomnica v zgodovini Zahoda. S svojim načelnim in konceptualnim pomenom – kot nekakšen izvor organizirane javne arhivske dejavnosti – je ta akt (s številnimi prilagoditvami in spremembami) izrazito prisoten vse do danes. Je sicer odraz časa, v katerem je nastal, njegovega družbenega, političnega, gospodarskega, kulturnega in drugih kontekstov in težnje po univerzalnosti, standardizaciji, rutinizaciji ter pravni opredelitvi arhivskih dejanj in postopkov. Cilj je bil arhivsko gradivo ohraniti tako, da bi bilo vedno na voljo in bi bilo v njem po potrebi mogoče preprosto iskati. Prispevek analizira osnovne determinante konstituiranja „Solicitudo pastoralis officii“ ter silnice, izzive in okvir, zaradi katerih je bil sprejet s tako vsebino in natanko ob koncu 16. stoletja – kot del t. i. sikstinskih reform papeža Siksta V.
Keywords: archival material; archivi pubblici; arhivsko gradivo; javni arhivi; materiale archivistico; notai; notaio di diritto romano-canonico; notaries; notarji; notary Roman-canonical law; Papal State; Papeška država; public archives; rimsko kanonično notarsko pravo; Sixtus; Stato Pontificio