Govorne tehnologije - Žganec Gros, Jerneja (Jezik in slovstvo, 2003)
Govorne zbirke so nepogrešljive pri raziskovalnem delu na področju tehnologij govorjenega jezika. Vsebujejo predvsem računalniško berljive posnetke govora. Posnetkom so vedno priloženi še podatki, ki na različne načine opisujejo posneti govor. Priloženi podatki so opisi govornih dejavnikov, dejavnikov govorcev ter zapisi in označitve posnetega govora. Pogosto govorni zbirki priložimo še navodila za uporabo ter rezultate izbranih analiz govornih posnetkov. Članek opisuje osnovne gradnike govornih zbirk ter postopek zasnove, snemanja, segmentacije, označevanja in analize govornih zbirk. V sklepnem delu se nahaja pregled govornih zbirk za slovenski jezik.
Keywords: Slovene; slovenščina; govorne zbirke; govor; govorne tehnologije