"Napredni" proti "birokratskemu" socializmu - Krašovec, Primož (Šolsko polje, 2008)
Članek je kritična analiza diskurza poročanja o okupaciji Češkoslovaške avgusta 1968 v jugoslovanskih časopisih. Analizirali smo vsebino šestih jugoslovanskih časopisov (dveh slovenskih, dveh hrvaških in dveh srbskih). Članek je razdeljen na štiri dele. Prvi del je analiza porazdelitve časopisnega prostora, tipografije in razmeščanja posameznih elementov (fotografij, teksta, naslova) na posameznih straneh. Jugoslovanski časopisi sopo začetku okupacije spremenili svojo dotedanjo obliko in način porazdelitveprostora, da bi omogočili dovolj prostora intenzivnemu poročanju ookupaciji. Tako je bil dogodek predstavljen kot pomemben na nivoju časopisne forme. Drugi del raziskuje diskurzivno konstrukcijo dveh nasprotujočih si nizov vrednot (kjer en pripada jugoslovanski - humanistični, napredni in demokratični - verziji socializma, drugi pa nasprotni - avtoritarni in birokratski - sovjetski verziji socializma). To delitev so jugoslovanski časopisi eksplicirali z neposrednim citiranjem in ponatiskovanjem člankov iz sovjetskega tiska, ki so bili postavljeni nasproti jugoslovanskim interpretacijam in poročanju o okupaciji. Oba niza vrednot sta se vzpostavila kot reakcija drug na drugega (tj. kot nasprotje vrednotam druge strani). V tretjem delu smo razložili, kako je bil ta konflikt vrednot predstavljen kot kriza socializma, kjer je okupacija Češkoslovaške predstavljala oba niza vrednot, prenesena v politično akcijo. V zadnjem delu smo si ogledali diskurzivno strukturo te krize socializma in ugotovili, da je konstruirana na način lakanovskega vela ('denar ali življenje!') - kot vsiljena alternativa, ki pomeni žrtvovanje enega člena, da bi lahko ohranili drugega. Obe (jugoslovanska in sovjetska) različici te alternative sta si bili inverzni: v jugoslovanski verziji mita socializma sta bili pravilna izbira svoboda in demokracija (izbiri češkoslovaškega ljudstva), medtem ko je bila v svojetski različici pravilna izbira ohranitev stalinistične družbeno-politične ureditve na Češkoslovaškem. Pravilna izbira bi, po obeh različicah, rešila socializem, medtem ko bi ga napačna uničila.
Keywords: 1968; Czechoslovakia; časopisi; Češkoslovaška; discourse; diskurz; education; ideologija; ideology; mit; myth; press; socialism; socializem; Šolsko polje; The School field; values; vrednote; vzgoja in izobraževanje