Pikareskni pisec - Rott, Zala (Keria (Ljubljana), 2009)
Članek obravnava Apulejeve Metamorfoze in španski pikareskni roman Lazarček s Tormesa. Posveča se podobnostim v zgradbi obeh romanov, ki so: prvoosebni pripovedovalec, retrospektivna pripoved o življenjuv službi različnih gospodarjev, Fortuna kot ključni pripovedni mehanizem; poleg tega pa tudi manj očitnim vsebinskim podobnostim, temam govora in pisanja ter literarnih ambicij.
Keywords: antični roman; Apuleius Madaurensis, Lucius: Metamorfoze; La vida de Lazarillo de Tormes; latinska književnost; literarne študije; pikareskni roman; pripovedovalec; rimska književnost; španska književnost; Življenje Lazarčka s Tormesa