Uveljavljanje marketinga (trženja) v splošnoizobraževalnih knjižnicah - Kovar, Barbara (Knjižnica, 1993)
V prispevku opisiujem delovna področja in funkcije marketinga od marketinškega informacijskega sistema in raziskave trga, strateškega in taktičnega planiranja tržišča, elementov marketinga in marketing mixa do realizacije marketinških akcij na trgu in kontrole uspešnosti. Vse to poskušamvkljućiti v poslovanje splošnoizobraževalnih knjižnic, ki pri nas danes že presegajo svojo vlogo "posojanja knjig vsej populaciji" in glede na razvoj družbe, potreb in želja uporabnikov, razširjajo poslovanje in iščejo svojo vlogo kot informacijska središča v svojem okolju. Za uresničitev tega jepotreben sodobnejši način upravljanja, ki vključuje marketinški koncept poslovanja tudi v neprofitnih organizacijah, kot so splošnoizobraževalne knjižnice, katerim glavni motiv ni dobiček, ampak posredovanje proizvodov, storitev in idej, ki omogočajo razvoj ter razširjanje znanja uporabnika in s tem družbe kot celote.
Keywords: marketing; splošnoizobraževalne knjižnice