Načelo lojalnega sodelovanja v Evropski uniji na področju državljanstva - Weingerl, Petra (Annales. Series historia et sociologia, 2025)
Prispevek preučuje načelo lojalnega sodelovanja v Evropski uniji, zlasti na področju državljanstva. Najprej predstavi razvoj, pravno naravo in pomen načela lojalnega sodelovanja v EU. Temu sledi obravnava vprašanja, kakšna je vloga tega načela na področjih, ki so v izključni pristojnosti držav članic, s poudarkom na področju državljanstva. Izvedena analiza kaže, da je glede na posledice, ki jih ima podelitev državljanstva določene države članice za druge države članice, »vdor« prava Evropske unije na to področje skozi načelo lojalnega sodelovanja pravno utemeljeno zgolj, če se s tem zasleduje enega od ciljev Unije.
Keywords: citizenship; citizenship of the European Union; državljanstvo; državljanstvo Evropske unije; genuine link; načelo lojalnega sodelovanja; načelo prenosa pristojnosti; principle of conferral; principle of sincere cooperation; pristna povezava