Organisational model of a globally oriented wood industry company - Kropivšek, Jože (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2007)
Prispevek poskuša odgovoriti na vprašanje, na kakšen način in s katerimi organizacijskimi ukrepi je lahko lesnoindustrijsko podjetje (bolj) prilagodljivo in uspešno v hitro spreminjajočem se (globalnem) poslovnem okolju. Namen članka je oblikovati organizacijski model globalno usmerjenega lesnoindustrijskega podjetja, pri čemer smo poskušali zagotoviti tri zahtevanelastnosti modela: ponovljivost, učinkovitost in plodnost, pri čemer smo želeli zagotoviti predvsem njegovo praktično uporabnost. Razvoj tega modela je temeljil na analizi stanja v slovenskih lesnoindustrijskih podjetjih, pri čemer so bila upoštevane vse posebnosti lesarstva in ugotovitveiz teoretične obravnave vpliva globalizacije poslovnega okolja na spreminjanje organizacije podjetij. Praktična uporabnost v slovenski lesarski praksi je bila zagotovljena z oblikovanjem smernic, na podlagi katerih lahko podjetja organizirajo svoje poslovanje. Te smernice vključujejo predloge ukrepov na posameznih področjih organizacije poslovanja z namenom povečati prilagodljivost in inovativnost poslovanja ter izboljšati tekmovalno sposobnost in sposobnost nenehnega izboljševanja poslovanja. V prispevku je prikazan nov organizacijski pristop, ki dosledno upošteva posebnosti lesarstvain zagotavlja lesnim podjetjem dolgoročno uspešnost v spreminjajočem se poslovnem okolju.
Keywords: corporation; globalizacija; globalization; lesna industrija; modeli; organizacija poslovanja; podjetje; prilagodljivost