Evropska socialna listina in varstvo pravice do organiziranja in kolektivnega pogajanja - Kresal Šoltes, Katarina (Delavci in delodajalci, 2021)
Prispevek predstavlja pomen Evropske socialne listine (ESL) za izgrajevanje standardov sindikalne svobode na evropski ravni in se osredotoča na pravico do kolektivnega pogajanja za samozaposlene delavce. Predstavljene so odločitve in stališča Evropskega odbora za socialne pravice (EOSP), ki jih je treba upoštevati v nacionalni zakonodaji in praksi.
Keywords: competition law; European Committee of Social Rights; European Social Charter; Evropska socialna listina; Evropski odbor za socialne pravice; konkurenčno pravo; pravica do kolektivnega pogajanja; pravica do sindikalnega združevanja; samozaposleni delavci; self-employed workers; the right to bargain collectively