"Verwandlung" Dore Pejačević sluhom Arnolda Schönberga - Kos, Koraljka (Muzikološki zbornik, 2007)
Hrvaška skladateljica Dora Pejačević (1885-1923) je leta 1915 napisala skladbo Verwandlung za alt, violino in orgle ali klavir na stihe Karla Krausa kot prigodno skladbo ob poroki Sidonije Nádherný von Borutin, do katere pa ni prišlo. Kraus je delo nameraval izvesti na enem od svojih literarnih večerov 4. decembra leta 1916 na Dunaju in ga je pokazal Arnoldu Schönbergu, ki je skladbo pohvalil in še posebno izpostavil eno mesto. Tri kitice Krausove pesniške predloge so osnova za obsežno lirsko sceno z instrumentalnim interludijem med drugo in tretjo kitico, ki ima v uglasbitvi še posebno težo. Težišče izraza je v poznoromantični harmoniji labilne tonalitetnosti. Izziv Krausovih verzov je skladateljico očitno povedel proti svobodnejšemu toku glasbenih fraz in k samosvoji harmoniji.
Keywords: glasba; harmonija; Kraus, Karl, 1874-1936; music; Pejačević, Dora, 1885-1923; Schönberg, Arnold, 1874-1951