International good practice in information literacy education - Robinson, Lyn (Knjižnica, 2018)
Namen: Članek prinaša pregled dobrih praks pri izobraževanju za informacijsko pismenost na univerzah v različnih evropskih državah, kar predstavlja prvo fazo projekta Erasmus+, ki se imenuje ILO (Information Literacy Online) in katere rezultat je MOOC (Massive Open Online Course), t. j. online tečaj za učenje informacijske pismenosti, ki poudarja vidik večjezičnosti in večkulturnosti projekta. Metodologija: Pregled temelji na selekciji ter analizi publikacij in virov, dostopnih na internetu, pri tem je sodelovala skupina ekspertov. Rezultati: Rezultati so povzeti v petih poglavjih: definicije, modeli, vsebina, področja uporabe, okviri in metode za poučevanje in učenje informacijske pismenosti, učna gradiva, večkulturni in večjezični vidik izobraževanja za informacijsko pismenost, uporaba MOOC. Omejitve raziskave: Pregled se je osredotočil le na najpomembnejše elemente pri razvoju ILO MOOC. Izvirnost/uporabnost raziskave: Čeprav rezultati v prvi vrsti služijo kot podpora razvoju ILO MOOC, avtorja upata, da bodo zanimivi tudi na splošno za vse tiste, ki se ukvarjajo z izobraževanjem za informacijsko pismenost.
Keywords: Evropa; informacijska pismenost; multikulturnost; projekti; študenti; univerze; večjezičnost; visoko šolstvo