Nonverbal elements in war poems across cultures - Vančura, Alma (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Članek izhaja iz številnih študij o neverbalni komunikaciji in obravnava prisotnost kulturno pogojenih reprezentacij neverbalnega vedenja v poeziji, predvsem prisotnost kulturno vezanih neverbalnih prvin v vojnih pesmih, napisanih med prvo svetovno vojno in po njej. Neverbalne prvine, izražene prek pisnega jezika, delimo na vokalno-neverbalne (parajezik) in nevokalnoneverbalne (kinezika). Ker tematika obravnavanih pesmi temelji na konkretnih dogodkih, je pričakovati, da bo vsebovala tudi kulturno pogojene neverbalne prvine. Analiza razkrije, da so neverbalne prvine prisotne predvsem v opisih prostorskih znakov, telesnih adaptorjev in telesnih značilnosti ter da kulturno pogojenih neverbalnih prvin skoraj ni zaznati.
Keywords: culture; kinezika; kultura; neverbalna komunikacija; parajezik; poezija; vojne pesmi