Frazeološka podoba smrti v makedonskem in slovenskem jeziku - Mirčevska-Boševa, Biljana (Jezik in slovstvo, 2020)
Prispevek se ukvarja s frazeološko podobo smrti v makedonskem in slovenskem jeziku. Obravnavani so makedonski in slovenski frazemi, ki so glede na pomen in/ali komponente povezani s pojmom smrti. Zbrano frazeološko gradivo je na podlagi kronološke obravnave smrti analizirano in razdeljeno v tri velike skupine (smrt se bliža, umreti, posmrtni trenutki), pri čemer je izhodiščna hipoteza prispevka, da se tovrsten kronološki prikaz smrti lahko aplicira na oba jezika.
Keywords: death; frazemi; frazeologija; idioms; Macedonian language; makedonščina; phraseology; Slovenian language; slovenščina; smrt