Telesna dejavnost bolnikov z rakom debelega črevesa in danke - Zdešar, Tina (Šport (Ljubljana), 2016)
Rak debelega črevesa in danke je bolezen, ki jo opredeljujeta visoka obolevnost in umrljivost. Na razvoj rakave bolezni vplivajo z medsebojnimi učinki številni dejavniki iz okolja, način življenja in dedna nagnjenost. Izsledki raziskav soglasno nakazujejo, da je zaščitni učinek redne telesne dejavnosti pri nastanku raka debelega črevesa in danke prepričljiv, vendar pa je zaščitni učinek bistveno večji pri raku debelega črevesa kot pri raku danke. Osnovni namen prispevka je prikazati pomen redne telesne dejavnosti za bolnike z rakom debelega črevesa tako v smislu primarne preventive kot tudi v sklopu celostne obravnave po postavljeni diagnozi.
Keywords: cancer; dejavniki; factors; kakovost življenja; physical activity; physical fitness; rak debelega črevesa in danke; sport; šport; telesna dejavnost; vadba