Žalec sredi 19. stoletja - Baš, Angelos (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2007)
Ta spis objavlja poglavitne podatke o Zalcu in posameznih bliznjih krajih leta1843č zapisani so bili v t. i. Göthovi topografiji, ki kar najbolj nadrobno priea o zivljenju v vojvodini Stajerski v 1. polovici 19. stoletja. Nanizani so najpomembnejsi podatki o hisah, nadrobnejsi o prebivalstvu in njegovih skupinah. Beseda je o poljedelstvu, zivinoreji in obrteh, pri slednjih posebno o kovaeih in njihovem delu za vozove, in pa o podezelski trgovini. Omenjeni sta katoliska in evangelieanska veroizpoved in pa romanja vPetrovee. Razelenjene so vse vrste cerkvene zemlje in kmetov na njej. Navedene so spremembe tlake v denar in hkratno nadaljevanje tlake (30 dni na leto). Nastete so nepremienine magistrata in pa uboznica, spital, sola, prostori v njej, stevilo ueencev in njihov izvor. V ustavni dobi (od 1861) se je zivljenje v Zalcu in na bliznjem obmoeju tehtno razvijalo, zlasti v izobrazevanju, gospodarstvu, politiki in zdravstvu.
Keywords: Slovenci; Slovenes; Štajersko; Žalec; poljedelstvo; živinoreja; animal husbandry; trade; trgovina; obrt; 19. stoletje; 19th century; Göthova topografija