Pogled na literarno tipologiziranje (z dodatno pozornostjo do literarnih dogajanj na prehodu 19. v 20. stoletje) - Kmecl, Matjaž (Slavistična revija, 1997)
Tipologiziranje je v literani vedi eden od aktualnih klasifikacijskih postopkov, ki si prizadeva na pragmatičen način preseči diahronistično izključevalnost. V tem smisli je zlasti B. Paternu uspel z novim pretresanjem slovenske literarne preteklosti izoblikovati vrsto svežih, drugačnih in vseeno relevantnih tez. Gre za metodo, ki je ploden in svojevrsten metodični oksimoron, vreden zmeraj novega preizkušanja in raziskovanja.
Keywords: 19./20. st.; klasifikacija; literarna veda; literarne študije; literary science; Slovene literature; slovenska književnost; tipologija