Predvidene novosti s področja obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja - Papež, Marijan (Delavci in delodajalci, 2023)
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je julija 2023 socialnim partnerjem predstavilo dolgo pričakovana izhodišča za pripravo sprememb pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Sloveniji. Izpostavljeno je bilo, da se bodo spremembe, ki bi pomenile strožje pogoje upokojevanja, uveljavile z letom 2028 in to z daljšimi prehodnimi obdobji in da se pogoj 40 let pokojninske dobe ne bo spreminjal. Nujno je potrebna reforma invalidskega zavarovanja v povezavi s spremembami tudi zdravstvene zakonodaje, delovnopravne zakonodaje, zakona o varstvu pri delu itd.
Keywords: decent pensions; disability insurance; invalidsko zavarovanje; occupational rehabilitation; pension assessment base; pension assessment percentage; pension indexation; pokojnine; pokojninska osnova; pokojninska reforma; pokojninsko zavarovnje; retirement conditions; Slovenija; sustainability of the system; transparency of the system; upokojitveni pogoji; usklajevanje pokojnin