Sodobni principi diagnostike celiakije - Dolinšek, Jernej (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča. Celiakija je imunsko pogojena bolezen tankega črevesa, ki nastane kot posledica uživanja glutena pri genetsko predisponiranih osebah. Bolezen prizadene okoli 1 % prebivalstva in ni le bolezen otroške dobe, saj v različnih kliničnih oblikah prizadene ljudi vseh starosti. Diagnostika bolezni temelji na merilih, ki jih je sprejelo in nato revidiralo Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN). Kot zlati standard predvidevajo dokaz reverzibilne okvare sluznice tankega črevesa. Revidirana merila predvidevajo manjše število biopsij za postavitev dokončne diagnoze, kar je predvsem posledica uporabe seroloških testov. V diagnostiki celiakije igrajo pomembno vlogo tudi genetske preiskave, predvsem določanje prisotnosti zapisa za HLA-DQ2 in HLA-DQ8. Najnovejši testi, ki omogočajo določanje prisotnosti protiteles proti tkivni transglutaminazi v kapilarni krvi ob obisku bolnika v ambulanti, bodo verjetno zelo olajšali diagnostiko bolezni. Nova dognanja, ki kažejo, da gre pri celiakiji za sistemski patološki imunski odgovor na gluten pri genetsko predisponiranih osebah, pa ze kažejo na to, da v prihodnje biopsija sluznice tankega črevesa morda ne bo več imela primarne vloge. Zaključki. Sodobna diagnostika celiakije temelji na uporabi bolezensko specifičnih seroloških testov in dokazu povratne okvare sluznice tankega črevesa. V diagnostiki se v zadnjem času uspešno uporabljajo tudi genetski testi in novi hitri serološki testi. Intenzivne raziskave patogeneze in klinične slike celiakije pa bodo pokazale, ali bo v prihodnje moč postaviti zanesljivo diagnozo bolezni tudi brez biopsije sluznice tankega črevesa.
Keywords: Celiac Disease; Celiakija; diagnosis; Diagnostika; genetics; Genetika; Histologija; Histology; Serologija; Serology