Mesto kmetijskih živali v »večvrstni etnografiji« - Baskar, Bojan (Svetovi (Ljubljana), 2023)
Kmetijske (oziroma »koristne«) živali niso deležne povečanega splošnega zanimanja za živali, ki je v družboslovnih in humanističnih vedah dobilo ime »zasuk k živalim« (animal turn). Nasprotno, zdi se, da zanimanje za kmetijske živali kljub temu celo usiha in da se to dogaja tudi v etnologiji-antropologiji – vedi, ki je med vsemi temi vedami tradicionalno kazala največ zanimanja zanje. Članek analizira genealogijo, okoliščine in vzroke historičnega procesa postopnega marginaliziranja, izključevanja in izrinjanja kmetijskih živali v bogatih zahodnih družbah ter posveti posebno pozornost tem procesom v antropologiji.
Keywords: divje živali; domače živali; farm (or useful) animals; kmetijske (ali koristne) živali; kultura; ljudje; multispecies ethnography; narava; oblivion of farm animals; pozaba kmetijskih živali; rejne živali; romantic worship of wild nature; romantično čaščenje narave; večvrstna etnografija; živali