Problematika odtujevanja premične kulturne dediščine istrskega prostora s poudarkom na Piranu v letih 1940-1954 - Žitko, Salvator (Annales. Series historia et sociologia, 2023)
Avtor v prispevku razgrinja problematiko in usodo premične kulturne dediščine na območju današnje slovenske Istre, zlasti Pirana z vrsto umetnin, ki so nekdaj krasile piransko stolnico oziroma župno cerkev sv. Jurija, krstilnico, samostan sv. Frančiška, kot nekatere cerkve, bolnišnico ter mestno hišo. V širšem kontekstu upravno-političnih sistemov Avstrijskega Primorja, kasneje pa Julijske krajine ter njune spomeniško-varstvene zakonodaje, na podlagi nekaterih še neobjavljenih arhivskih virov in literature, spremlja problematiko, zlasti pa razloge in posledice odtujevanja premične kulturne dediščine s tega območja. Hkrati s tem sta v prispevku razvidna »odisejada« in današnje nahajališče posameznih umetnin, prizadevanja oziroma zahteve povojnih oblasti za njihovo vrnitev ter nekatera razhajanja italijanske in slovenske stroke ob ocenah in aktualnih pogledih na navedeno problematiko.
Keywords: cultural heritage; cultural heritage protection systems; evacuation of artwork; Italija; kulturna dediščina; kulturna zgodovina; mednarodni odnosi; Mestni muzej Piran; Museum of Piran; restitucija; Slovenija; Svetovna vojna 1939-1945; umetnine