Teaching reference skills - Kavalir, Monika (ELOPE (Ljubljana), 2010)
Članek prinaša prve rezultate raziskave, katere cilj je bil preveriti, ali je usposabljanje za delo s priročniki resnično pomembno oziroma kako koristno je za študente urjenje v delu s slovarji. Osrednji del članka obravnava dve vprašanji: kako učinkovita je v projektu uporabljena metodologija za delo s tezavrom in ali vključevanje oziroma izključevanje posameznih praktičnih vaj bistveno vpliva na rezultate. Ob zaključku raziskave so bili študenti mnenja, da jim bodo tezavri - predhodno nepoznano jezikovno orodje - v prihodnosti precej koristili. V svojih odgovorih so izrazili pričakovanje, da bodo tezaver v povprečju uporabljali nekajkrat na mesec. Analiza študentskih vprašalnikov in primerjava raznolikosti besedišča v izvirni in popravljeni različici spisov sta tudi pokazali, da je eksperimentalna skupina, ki je bila deležna več praktičnega urjenja, tezaver na splošno ocenila za koristnejši pripomoček in ga tudi več uporabljala kot kontrolna skupina.
Keywords: delo s priročniki; dictionary use; izobraževanje; non-mother tongue; pisanje; raba slovarjev; reference skills; second language; tezavri; thesaurus; tuji jeziki; writing