Millennial men, gender equality and care - Ruspini, Elisabetta (Teorija in praksa, 2019)
Namen članka je analizirati izbrane vidike odnosa med generacijskim obratom, enakostjo spolov, moškostjo in skrbstvenim delom, s posebnim poudarkom na milenijski generaciji, torej skupini mladih ljudi, rojeni med letoma 1982 in 1990. Analiza, ki temelji na pregledu literature in dosedanjih empiričnih študij, prinaša nasprotujoče si rezultate. Na eni strani študije kažejo, da milenijski moški in ženske spreminjajo tradicionalne spolne vloge. Na drugi strani pa - v nasprotju s pričakovanji (običajno mislimo, da je vsaka naslednja generacija bolj moderna, egalitarna in tolerantna kot prejšnja) - nekatere študije kažejo, da so za milenijce značilne manj egalitarne spolne ideologije, če jih primerjamo s starejšimi generacijami.
Keywords: Enakost spolov; Gender equality; Generacije; Generations; Masculinity; Men; milenijci; Moški; Moškost; skrbstveno delo