Manjšinsko vprašanje in evropska mednarodna politika - Sedmak, Mateja (Annales. Series historia et sociologia, 1999)
Pričujoči tekst predstavlja večplastno in kompleksno naravo manjšinskega vprašanja, pri čemer je posebna pozornost posvečenea soočanju evropske mednarodne skupnosti z navedeno problematiko. Kljub aktualnemu in pogosto perečemu položaju manjšinskih skupin znotraj posamičnih nacionalnih entitet se mednarodna politična sfera sooča z dejstvom neobstoječega celovitega sistema zaščite narodnih manjšin in neobstoječimi splošnimi pravili regionalnega in/ali mednarodnega prava. Vzpostavitev celovite in enotne mednarodne manjšinske politike ovirajo številni problemi: primanjkljaj splošno sprejete definicije manjšin, problemi, izhajajoči iz koncepta kolektivnih pravic, vprašanja, ki se nanašajo na teritorialno suverenost in integriteto...
Keywords: Evropa; manjšine; manjšinsko vprašanje; mednarodno pravo