Contrasts in metaphysical writing - Braček, Tadej (ELOPE (Ljubljana), 2010)
Članek v svojem začetku pojasni, kaj je metafizična poezija, katere so njene značilnosti in kdo so bili metafizični pesniki. Nato se članek osredotoči na poezijo Emily Dickinson in potrdi tezo, da je ona tudi metafizična pesnica. Tretja stvar, ki jo esej obravnava je, do katere meje poezija Johna Donna in Emily Dickinson odraža kalvinistično teologijo, ki predstavlja skupno veroizpoved Cerkva, ki jima oba avtorja pripadata. Naslednja zadeva, ki se je članek loteva, so retorične oz. pesniške figure v službi metafizične književnosti. Zadnji vidik, ki je predmet razprave, pa je odnos obeh avtorjev do resnice.
Keywords: American literature; ameriška književnost; angleška književnost; Calvinism; English literature; kalvinizem; metafizična poezija; metaphysical poetry; retorične figure; rhetorical devices