Endotipi astme, povezani z nepovratno okvaro dihalne poti - Škrgat, Sabina (Farmacevtski vestnik, 2025)
Astma je po svojem kliničnem poteku heterogena bolezen. Vnetje, ki na ravni dihalne poti vztraja, vodi v nepovratno izgubo pljučne funkcije. Astma z izraženo eozinofiijo v krvi in povišano koncentracijo dušikovega oksida v izdihanem zraku je povezana z nekontrolirano klinično sliko, slabšo pljučno funkcijo in pogostimi poslabšanji bolezni, zato je te bolnike potrebno pravočasno prepoznati in zdraviti. Namen prispevka je predstavitev sodobnega pristopanja k bolniku z astmo. Ta vključuje temelje prepoznavanja perzistentnega vnetja na ravni dihalne poti, ki sicer predstavlja tveganje za pogosta poslabšanja bolezni in okvaro dihalne poti pri bolniku z astmo.
Keywords: airway damage; Astma; Dihala; Dušikov oksid; Eozinofilija; exhaled air; izdihani zrak; okvara dihalne poti