Daoistični ekohumanizem in pristnost naravnega življenja onkraj deontološke etike - Rošker, Jana S. (Asian studies, 2023)
V zadnjem času se veliko del posveča znanstvenemu razumevanju in interpretacijam kompleksnosti daoistične tradicije. Sem sodi tudi kritično raziskovanje njenega prispevka k aktualnim okoljskim vprašanjem. Avtorica v tem prispevku razmišlja o presečišču daoističnega humanizma in ekologije ter izpostavi teoretske in zgodovinske implikacije, povezane z daoističnim pristopom do okolja. Ta izhodišča nam lahko veliko povedo o tem, kako se daoistično filozofsko razmišljanje lahko uspešno povezuje s humanizmom ter z vedami o ekologiji in okolju. Članek prikazuje možnost alternativnega pogleda na svet, ki nam lahko pomaga, da v svojem omejenem času in prostoru vendarle najdemo možnost živeti nekakšen trajnostni in hkrati tukaj-in-zdajšnji trenutek. Avtorica pri tem izhaja iz nekaterih ključnih vprašanj, ki jih najdemo v klasičnih besedilih. S svojimi analizami razmišlja o morebitni uporabnosti klasične daoistične misli in prakse na Kitajskem in Zahodu tako glede na sodobno ekološko krizo kot tudi glede na vlogo in položaj človeka znotraj narave in družbe.
Keywords: authenticity; Chinese philosophy; Daoism; daoizem; eco-daoism; eco-humanism; ecological humanism; ecology; eko-daoizem; ekohumanizem; ekologija; ekološki humanizem; ethics; etika; kitajska filozofija; pristnost