Professional qualifications recognition of doctors in the EU - Šuta, Živa (Medicine, law & society, 2023)
Članek obravnava veljavna pravila v zvezi s priznavanjem poklicnih kvalifikacij zdravnikov v EU. Pri tem se osredotoča na dve skupini posameznikov, in sicer na državljane EU in državljane tretjih držav, ter razlikuje med kvalifikacijami, pridobljenimi v EU, in kvalifikacijami, pridobljenimi zunaj EU. Medtem ko lahko državljani EU na splošno svobodno opravljajo zdravniški poklic v kateri koli državi članici EU, imajo državljani tretjih držav težave pri priznavanju svojih poklicnih kvalifikacij, saj ne spadajo na področje uporabe posebnih pravil o priznavanju poklicnih kvalifikacij in nimajo pravice do prostega gibanja. Na podlagi ocene veljavnih pravil je bilo ugotovljeno, da so državljani EU zaščiteni s pravnim okvirom EU za priznavanje poklicnih kvalifikacij, vendar pravnega okvira za priznavanje tujih poklicnih kvalifikacij še vedno ni in je v veliki meri odvisen od splošnih pravil, ki se uporabljajo za državljane tretjih držav, ki se želijo ustaliti in delati v EU.
Keywords: brain waste; doctors; freedom of establishment; mutual recognition; professional qualifications