Ocena sprememb obalne črte v okrožju Can Gio v Hošiminhu z geoprostorsko tehnologijo - Hoang, Thong Nguyen (Geodetski vestnik, 2025)
Can Gio je obalno okrožje južno od mesta Hošiminh (HCMC) v Vietnamu. Območje se že od nekdaj spopada s težavami zaradi spreminjanja obalne črte, ki vpliva na življenje ljudi in ekosisteme. V članku so predstavljeni rezultati uporabe geoprostorskih tehnologij za oceno sprememb obalne črte v prostoru, pri čemer se določa stopnja povečanja obrežja in erozije za preiskovano območje v letih 1998, 2009 in 2019. Za določanje obrežja iz satelitskih slikovnih podatkov Landsat se uporablja tehnika ločevanja vode in kopnega na podlagi modificiranega indeksa normirane razlike v vodi (MDNWI). Za izračun stopnje spremembe smo uporabili modul DSAS (Digital Shoreline Analysis System). Kot kažejo rezultati, je okrožje Can Gio v enaindvajsetih letih, od 1998 do 2019, izgubilo približno 500 ha zemljišč. Erozijsko območje je največje v občini Thanh An in predstavlja 29 % erozijskega območja celotnega okrožja. Najvišja stopnja erozije, do 18,2 m na leto, je bila zabeležena v ustju reke Nga, najvišja stopnja rasti 29,2 m/leto, pa je bila zabeležena na levem bregu reke Dongh Tranh. Rezultati raziskave so uporabni za ekološko in okoljsko upravljanje na obalnih območjih, ki se spopadajo s tveganjem za spremembe in naraščanjem morske gladine.
Keywords: accretion; erosion; erozija; geoprostorska tehnologija; geospatial technology; povečanje; shoreline variation; spremembe obalne črte