More on the origin of the Indo-European feminine gender - Shields, Kenneth (Linguistica (Ljubljana), 2010)
Pričujoči članek ima dva med sabo povezana namena. Najprej je odgovor na Ledo-Lemosovo kritiko (2003) teorije izvora indoevropskega ženskega spola, predstavljene v Shields (1995 in drugod). Ta teorija izhaja iz sprejetega tipološkega načela, da so kazalni zaimki (v tem primeru kazalni zaimek z *a) zaradi svoje dvojne vloge kot anafora in kot prilastkovo določilo ključni za nastanek sistemov spola. Obenem članek prinaša kritičen komentar Ledo- Lemosove lastne hipoteze o izvoru te indoevropske slovnične kategorije, ki naj bi temeljil v specializaciji relacionalnih pridevnikov. Ugovori Ledo-Lemosovi teoriji zadevajo njegovo zanašanje na neutemeljene analoške reanalize in paradigmatske specializacije.
Keywords: historična slovnica; Indo-European languages; indoevropski jeziki; primerjalno jezikoslovje; slovnični spol; ženski spol