Form teachers’ perceptions of the need for in-service training to manage their students’ problematic behaviour - Zemančíková, Vladimíra (Sodobna pedagogika, 2025)
Študija ugotavlja potrebe razrednikov po izobraževanju za obvladovanje problematičnega vedenja učencev in dijakov. Vprašalnik so izpolnili razredniki v nižjem sekundarnem izobraževanju (ISCED2) in višjem sekundarnem izobraževanju (ISCED3) na Slovaškem (N=266). Namen raziskave je bil proučiti njihove poglede na nujnost nadaljnjega izobraževanja za obvladovanje problematičnega vedenja učencev in dijakov. Primerjali smo stališča anketirancev iz različnih vrst šol, z različno dolgimi staži in različnega spola. Rezultati Kruskal-Wallisovega testa in Dunnovega post hoc testa so pokazali pomembne razlike v mnenjih med razredniki z različno dolgo delovno dobo in glede na vrsto šole. Razredniki z več kot 15 leti delovnih izkušenj so v povprečju poročali o manjši potrebi po usposabljanju na tem področju kot učitelji z manj izkušnjami. Tudi razredniki v štiriletnih gimnazijah so v povprečju poročali o manjši potrebi po usposabljanju na tem področju kot učitelji osnovnih šol (raven ISCED2) in učitelji srednjih poklicnih šol (raven ISCED3).
Keywords: education; form teacher; izobraževalne potrebe učiteljev; pedagogika; pedagogy; problem behaviour of students; problematično vedenje učencev; profesionalni razvoj učiteljev; razrednik; teacher professional development; teachers’ educational need; vzgoja in izobraževanje