Change in the party system from liberal to ethnic-based polarisation - Nacevska, Elena (Teorija in praksa, 2019)
Navkljub obširnemu študiju strankarskih sistemov so prehodi iz sistemov s prevladujoče liberalno zasnovanimi strankami v sisteme s prevladujoče etnično ali religiozno zasnovanimi strankami še vedno premalo raziskani. S člankom prispevamo k zmanjševanju tega manka na podlagi kombinacije kvantitativnega pristopa vključno z uporabo numeričnih mer za opis strankarskih sistemov in kvalitativnega pristopa za opredeljevanje značilnosti strankarskih sistemov in njihovega spreminjanja. Kombinacija obeh pristopov v empiričnem raziskovanju se je izkazala za ključno pri razumevanju dinamike strankarskega sistema v Makedoniji med letoma 1990 in 2018 in razkrivanju stopnjevanja polarizacije znotraj strankarskega sistema na podlagi medetnične polarizacije. Zgolj kvantitativni raziskovalni pristop z običajnimi merami spreminjanja strankarskih sistemov takšne spremembe ne zmore razkriti.
Keywords: Ethnic relations; Etnični odnosi; Party systems; Polarizacija; Polarization; Political parties; Politične stranke; Strankarski sistemi