Gensko spremenjeni organizmi v živilih - Kirinčič, Stanislava (Zdravstveno varstvo, 2004)
Gensko spremenjeni organizmi in njihovi proizvodi se danes uporabljajo za namen živil predvsem kot gensko spremenjene rastline. Gensko spremenjena rastlina rastlina, pri kateri je bil gen ali več genov iz različnih vrst organizmov, ki niso nujno v sorodu z rastlino, stabilno vključen v rastlinski genetski material z eno od metod genskega inženirstva. Namen takšnega spreminjanja je vzgojiti bolj produktivne, na različne bolezni in škodljivce odporne rastline in izboljšati oziroma spremeniti kakovost proizvodov, v primerjavi s prejšnjimi kultivarji. Kljub globalnemu trendu rasti pridelovanjagensko spremenjenih rastlin, javno mnenje kaže odklonilen odnos dogensko spremenjene hrane. Evropska unija je zato razvila strogo zakonodajo za urejanje področja gensko spremenjenih živil, ki med drugim predpisuje izdajanje dovoljenja za pridelovanje in dajanje na trg, ocenjevanje tveganja za zdravje ljudi, označevanje in sledenje ter posledično tudi razvijanje analitskih metod za določanje vsebnosti gensko spremenjenih organizmov v živilih.
Keywords: gensko spremenjene rastline; nadzor; označevanje; sledljivost; zakonodaja; živila