Kriv je poljub - Vojvodić, Jasmina (Slavistična revija, 2020)
Interpretiramo roman Kdo je kriv? ruskega pisatelja Aleksandra Hercena. Posebna pozornost je posvečena poljubu kot erotemu ali osnovni čutni izkušnji interakcije med dvema osebama (Epštejn), s katero se prekoračijo meje intimnega prostora druge osebe. Analizirani so trije različni poljubi v romanu, ki spreminjajo potek dogajanja: poljub med Petrom Beltovom in Sofi (nasilni, ukradeni poljub), med Dimitrijem Kruciferskim in Glafiro Lvovno (nadomestni poljub) in poljub med Vladimirjem Beltovom in Ljubonko (resnični in "napačni" poljub). Vsi trije poljubi tudi vplivajo na usode glavnih junakov: Beltova, Kruciferskega in Ljubonke.
Keywords: erotem; Gercen, Aleksandr Ivanovič; poljub; ruska književnost; ruski romani; telesni stik; telo