Dinamika posredovalnih procesov v literaturi - Urbanija, Lučka (Primerjalna književnost, 2009)
V članku bom na podlagi literarnih del, ki zaradi svoje vplivnosti učinkujejo kot avtoriteta in tako odpirajo nove medbesedilne odzive, obravnavala različne literarne procese produkcije in recepcije. Pri tem se bom posvetila raziskovanju pojmov "vpliva" in "medbesedilnosti", hkrati pa tudi pojmu "literarne recepcije", saj se povezuje z obema zgoraj navedenima pojmoma. Tema, ki druži obravnavana literarna dela in njihova medbesedilna razmerja, je tema zla in krivde, s katero se srečujemo ob prebiranju Jobove knjige. V povezavi s tem bom izpostavila motiv greha in lik Satana. Poudarek bo na literaturi Thomasa Manna in Goethejevi dramski umetnini Faust. Obravnava teh del razkriva tudi historičnost pristopov, s katerimi se spopadamo ob njunem branju.
Keywords: literarna teorija; literary theory; medbesedilnost; literarni vpliv; literarna recepcija; tematologija