Urejanje podeželskega prostora - naloga integralnega ali sektorskega načrtovanja? - Prosen, Anton (Urbani izziv, 2003)
Prispevek obravnava problematiko načrtovanja podeželskega prostora, tako z vidika prejšnjih in sedanjih normativnih aktov kot zakonodaje in prakse v drugih državah. Še posebno so obdelane usmeritve Evropske unije podeželje in kmetijstvo, ki jih bo moralo upoštevati načrtovanje prostora. Na koncu so podane usmeritve za nastavitev metodologije načrtovanja in izvedbe ukrepov urejanja prostora na podeželju ob upoštevanju integralnega in sektorskega načrtovanja.
Keywords: podeželje; prostorski razvoj; prostorsko planiranje; regionalno planiranje; rural area; Slovenia; Slovenija; spatial planning; strategija; urejanje prostora