Novejša sodna praksa Vrhovnega sodišča Republike Slovenije na področju delovnega in socialnega prava - Debelak, Marijan (Podjetje in delo, 2024)
V prispevku je predstavljena najnovejša praksa Vrhovnega sodišča Republike Slovenije v povezavi s prakso Sodišča Evropske unije v zvezi z Direktivo 2003/88/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 4. novembra 2003 o določenih vidikih organizacije delovnega časa, torej s področja delovnega časa in s tem povezanih institutov. Avtor opozori, da so največje spremembe sodne prakse v naši državi prav na tem področju, in sicer predvsem zaradi razvoja sodne prakse Sodišča Evropske unije.
Keywords: contractual penalties in the employment relationship; creation of a category of comparable workers; delavci za polni in krajši delovni čas; full-time and part-time workers; inclusion in working hours and payment; judicial protection and court jurisdiction; oblikovanje kategorije primerljivih delavcev; occupational insurance scheme; odpoved pogodbe o zaposlitvi večjemu številu delavcev; pogodbena kazen v delovnem razmerju; poklicno zavarovanje; pripravljenost na delo; sodno varstvo in pristojnost sodišča; standby duty; termination of employment contacts for a large number of workers; vštevanje v delovni čas in plačilo