"Butale so vas, pa ji pravijo mesto" - Golec, Boris (Zgodovina za vse, 1997)
Avtor parafrizira šaljive zgodbe Frana Milčinskega o Butalcih, nespametnih prebivalcih izmišljenega mesteca, in išče vzporednice z osmimi slovenskimi mesteci v predrazsvetljenski dobi. Literarni Butalci se nasplošno dobro prilegajo dogodkom in procesom v gospodarsko propadajočih, pretežno ruralnih naseljih z naslovom mesta, ter njihovim prebivalcem, ki so se ob vsej svoji malopomembnosti toliko bolj trudili odstopati od podeželske okolice.
Keywords: alegorija; Dolenjska; kulturna zgodovina; literarni motivi; malomeščanstvo; Milčinski, Fran: Butalci; narodopisje; satira; Slovenci; Slovenija