Die Beurteilung von Lehrwerken für Deutsch als Fremdsprache anhand des Gemeinsamen Europäischen Referenzrahmens für Sprachen - Retelj, Andreja (Linguistica (Ljubljana), 2014)
Skupni evropski jezikovni okvir: učenje, poučevanje, ocenjevanje (dalje SEJO) se je od njegovega izida leta 2001 uveljavil kot pripomoček ne samo za učitelje in učence, marveč tudi za snovalce kurikula, sestavljavce testov in navsezadnje tudi za avtorje učbenikov. Slovenski prevod tega dokumenta smo dobili šele leta 2011. Poglavitno načelo SEJO je akcijski pristop, ki sporazumevalno jezikovno zmožnost posameznika opredeljuje z jezikovnimi dejavnosti sprejemanja (slušno in bralno razumevanje), tvorjenja (govorno in pisno sporočanje) interakcije (govorno sporazumevanje) in posredovanja. Vsako posamezno spretnost opredeljujejo opisniki po lestvicah od A1 do C2. Na ta način naj bi se zagotovila večja transparentnost v procesu poučevanja in učenja ter hkrati ustvarila pot za izgradnjo sporazumevalne zmožnosti v tujem jeziku. Ker učbeniki za tuje jezike pomembno zaznamujejo pouk tujega jezika, smo v prispevku želeli ugotoviti, kako se na podlagi najpogosteje uporabljenih učbenikov za nemščino na različnih stopnjah po SEJO razvija leksikalna zmožnost.
Keywords: allemand; besedišče; Cadre européen commun de référence pour les langues; CECRL; compétence lexicale; German; leksikalna zmožnost; manuels de langue; nemščina; SEJO; Skupni evropski jezikovni okvir; tuji jeziki; učbeniki; vocabulaire