Use to reuse - Mitchell, Penelope (Acta silvae et ligni, 2025)
Ocenjena in kartirana je bila trenutna ter predvidena razpoložljivost impregniranih lesenih kolov za vinograde v Avstraliji, z namenom izboljšanja možnosti recikliranja in ponovne uporabe lesa prek večje preglednosti tokov lesa. Čeprav ima les prednost, kot so nizka vgrajena ogljična vrednost in obnovljivost, je les, tretiran z biocidnimi pripravki, velik izziv za ponovno uporabo in recikliranje. Ta študija obravnava te ovire in si prizadeva razviti poti krožnega gospodarstva za izdelke iz lesa, obdelanega s biocidi, v Avstraliji, s čimer se bo zmanjšala količina lesa, ki konča na odlagališčih. Podatki so bili zbrani med obiski industrijskih lokacij ter z anketami in javno dostopnimi viri. Vključitev občin z obstoječimi strategijami krožnega gospodarstva postavlja v ospredje regije, ki bi se lahko razvile v središča krožnega gospodarstva ter podpirale nove poslovne priložnosti. Ta zemljevid omogoča prepoznavanje, razporeditev virov, infrastrukturo in regulativne omejitve, kar omogoča sprejemanje informiranih odločitev ter spodbuja sodelovanje deležnikov.
Keywords: krožnost lesa; les; obdava z biocidi; obdelan les; obdelan leseni material; obdelan z zaščitnimi pripravki; obnovljivi viri; ponovna uporaba; preservative-treated timber; preservative-treated wood; recikliranje; recycling; resource recovery; reuse; timber circularity; treated timber; treated wood; vineyard post; vinogradniški kol