Parentheses of reception - Hamilton, John T. (Phainomena (Ljubljana), 2022)
Zdi se, da srečanje med sprejetimi pesniškimi tradicijami in racionalno kritiko recepcijo sámo zaznačuje kot prekinitev. Tradicija se dotakne sedanjega diskurza in kliče ovrednotenje z vidika sedanjosti. Kot takšna, recepcija zahteva prevod, ki se spoprime s tovrstnim razmerjem. Posledica takšne opredelitve vprašanja recepcije je, da sprejeta preteklost obstaja parentetično, vključena je v sedanjost, čeprav je od nje hkrati nekako razločena. Posebej provokativno ponazoritev prelomne in parentetične narave recepcije, zaobsegajočo tudi strategije prevajanja, je mogoče najti v življenju in delu Martina Heideggra, ki je vztrajno, morda bolj kot katerikoli drugi filozof dvajsetega stoletja, reflektiral medsebojni odnos med pesniško tradicijo in mišljenjem
Keywords: M. Heidegger; parenteza; parenthesis; prevod; recepcija; reception; tradicija; tradition; translation