The concept of "Neolithic package" - Çilingiroglu, Çiler (Documenta Praehistorica, 2005)
V članku razpravljamo o enem izmed najbolj pogostih terminov v neolitskih študijah, tako imenovanem "neolitskem paketu". Opisali bomo kratko zgodovinsko ozadje in uporabo izraza do 80-ih, skoncentrirali se bomo tudi na verjetno definicijo in možne vsebine "paketa", ki jih lahko opazujemo kot običajen zbir predmetov v Jugozahodni Aziji, Anatoliji in Jugovzhodni Evropi. Dokazali bomo, da ima uporaba tega koncepta tako prednosti, kot pomanjkljivosti. Čeprav termin na medregionalnem nivoju omogoča pregled na širokem geografskem območju, ki je bilo tesno medsebojno povezano v času sedmega in šestega tisočletja pr.n.št., ga je potrebno previdno dopolniti na območjih, kjer elementi "paketa" niso bili popolnoma vključeni v življenje prebivalcev.
Keywords: arheološke najdbe; neolitik; strokovna terminologija