Uvajanje izboljšav v proces pripravništva v zdravstveni negi - Skela-Savič, Brigita (Obzornik zdravstvene nege, 2001)
Potrebe organizacije po zaposlovanju pripravnikov so različne in številne. Oblikovanje lastnih kadrov ima nekatere prednosti pred prihodom zunanjih kadrov v organizacijo. Pripravnik pride v organizacijo neobremenjen z njeno zgodovino in vzorci vedenja, je pa neusposobljen za samostojno delo in ga je potrebno vključiti v proces teoretičnega in praktičnega izobraževanja ter usposobljanja. Že v fazi pripravništva je potrebno pripravniku pokazati možnosti za njegov razvoj, spodbude in dajati priznanja za dnevne dosežke in napredovanja v usposabljanju. Pripravnik mora temeljito spoznati svoje delovnopodročje in naloge, ki jih ima, in naša pričakovanja v zvezi s kakovostjo opravljenih nalog. Da proces pripravništva teče, mora pripravnik imeti nadzornega in neposrednega mentorja, ki ga vodita in usmerjata, presojata delo, uspehe, ocenjujeta njegove sposobnosti, motivacijo za del, int. V prispevku smo prikazali organizacijske in vsebinske spremembe v procesupripravništva na Onkološkem inštitutu Ljubljana, Služba za zdravstveno nego. Pomemben poudarek smo dali na raziskavo mnenja pripravnikov o poteku pripravništva za obdobje 1998 do 2000.
Keywords: education; Education, nursing, continuing; izobraževanje; Nursing care; pripravniki; zdravstvena nega