Neosebna raba oblike ono v jeziku slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja - Jelovšek, Alenka (Slavistična revija, 2011)
V delih slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja je oblika ono pod vplivom nemščine rabljena tudi neosebno. V prispevku so na podlagi nemških normativnih virov predstavljene njene funkcije, analizirani so njena pogostnost in tipi besedil, v katerih se pojavlja. Na podlagi vzorčnih besedil so v primerjavi s predlogami predstavljene slovenske prevodne možnosti za nemški neosebni es in njihova izraba pri posameznih avtorjih.
Keywords: 16.st.; 16th cent.; calquing; impersonal use of personal pronoun; kalkiranje; neosebna raba; osebni zaimek; personal pronoun; Pro-form; pronoun; Slovene; Slovene language; slovenščina; zaimek