Vpliv indeksa dinamične moči na odrivne in sprinterske sposobnosti športnikov - Spudić, Darjan (Šport (Ljubljana), 2022)
Indeks dinamične moči (IDM), pogosto imenovan tudi dinamični primanjkljaj moči ali primanjkljaj hitre moči, je spremenljivka, ki izraža razmerje med največjo silo reakcije podlage pri izvedbi balističnega gibanja in največjo silo reakcije podlage pri izvedbi največje hotene izometrične kontrakcije (NHIK). Namen naše študije je bil preveriti povezanost med spremenljivkami NHIK in IDM spodnjih ekstremitet s spremenljivkami odrivne moči in časom sprinta na 10 m in 30 m. Študenti Fakultete za šport (n = 43) so izvedli teste NHIK za iztegovalke nog, teste odrivne moči in sprint na 30 m. Izračunani so bili IDM iz kombinacij med največjimi silami pri balističnih nalogah in največjimi silami pri NHIK. Glavna ugotovitev naše študije je, da med IDM in odrivnimi ter sprinterskimi sposobnostmi športnikov ni linearne povezanosti, obstaja pa linearna povezanost med odrivnimi in sprinterskimi sposobnostmi ter testi NHIK. Na podlagi rezultatov naše študije lahko zaključimo, da IDM ne predstavlja uporabne mere za napovedovanje odrivnih in sprinterskih sposobnosti športnikov. V večji meri so se za napovedovanje višine skoka in časa sprinta kot uporabne izkazale spremenljivke NHIK, predvsem izvedba izometričnega vlečenja olimpijske ročke in izometričnega polčepa, ki samostojno pojasnita od 21 do 50 % variance rezultatov višine skokov in od 16 do 40 % variance rezultatov sprinta na razdalji 30 m. Čeprav v študiji nismo preiskovali vpliva vadbe na spremembo IDM, je zaradi majhnega deleža pojasnjene variance odrivnih in sprinterskih sposobnosti (ki se sicer pojavljajo v športih) s širokim spektrom uporabljenih spremenljivk IDM učinkovitost načrtovanja vadbenega procesa na podlagi IDM vprašljiva in posledično potrebna nadaljnjega raziskovanja.
Keywords: balistični trening; meritve; moč; odriv; sprinti; šport; športniki; testiranje; trening moči