Cardiff English - Mees, Inger M. (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Članek opisuje ugotovitve panelne študije v realnem času, ki je bila opravljena na majhnem vzorcu ženskih govork, pripadnic delavskega in srednjega družbenega razreda iz Cardiffa. Snemanje njihovega govora je bilo opravljeno trikrat v razdobju petintridesetih let. Prvi posnetki so bili narejeni leta 1977, ko so bile govorke stare deset let. Drugo snemanje je bilo opravljeno leta 1990, ko so bile govorke mlade odrasle osebe, in tretje leta 2011, ko so govorke že vstopile v obdobje srednje odraslosti. Opazovali smo dve jezikovni spremenljivki in sicer opuščanje glasu /h/ na začetku besed in uresničitve glasu /r/ kot drsnik ali kot vibrant. Zastavili smo si tri raziskovalne cilje. Najprej smo obe spremenljivki označili kot pokazatelje ali stereotipe družbene in stilistične raznolikosti govora. To nam je služilo kot podlaga za drugo raziskovalno vprašanje, katerega cilj je bil ugotoviti, ali so bili časovni vzorci sprememb v skladu z napovedmi, ki jih navaja literatura, to je da pokazatelji ostajajo stabilni, stereotipi pa so povezani s starostjo. Na koncu smo ugotavljali tudi individualne razlike v govoru.
Keywords: cardifska angleščina; družbena in stilistična raznolikost; družbena ozaveščenost; družbeni označevalci; jezikovne spremembe; jezikovne spremenljivke; opuščanje /h/; starostno razvrščanje; študije v realnem času