Uporaba sodobnih merilnih sistemov v treningu deskarjev na snegu prostega sloga - Bračič, Mitja (Šport (Ljubljana), 2013)
V sodobnem športnem treningu ima športna diagnostika, ki temelji na novih tehnologijah in tehnološko-metodoloških rešitvah, izjemno pomembno vlogo. Smisel diagnostičnih postopkov je ugotavljanje uporabnih in čim bolj objektivnih parametrov trenutne pripravljenosti športnika - deskarja na snegu. Brez podatkov o gibalnih, morfoloških, fizioloških in biokemičnih značilnostih ni mogoče načrtovati, programirati in modelirati sodobnega procesa treniranja. Na osnovi pridobljenih podatkov je mogoče izbrati najoptimalnejše metode in sredstva, načrtovati ciklizacijo (program treninga) in korekcije športnikove priprave. Deskanje na snegu sodi med popularnejše zimske športe, najbolj razvita je disciplina prostega sloga, ki ima ogromno privržencev med mladimi. Na atraktivnost panoge in profesionalni pristop med športniki vpliva tudi dejstvo, da je na olimpijskih igrah v Sočiju premierno na sporedu tudi disciplina slopestyle, ki združuje objekte, kot so skoki in trdi elementi znotraj poligona za prosti slog smučanja in deskanja. Prosti slog deskanja je sicer že imel svojo disciplino na olimpijskih igrah, tekmovanje v snežnem žlebu deskanja spada med najbolj gledano vsebino v času olimpijskih iger iz leta 2010.
Keywords: deskanje na snegu; odrivna moč; snowboard; sport; sports diagnostics; šport; športna diagnostika; športni trening; take-off power; TMG