Delna obstrukcija dvanajstnika z Laddovim tračkom pri otroku z nonrotacijo črevesja in drugimi prirojenimi malformacijami trebušnih organov - Kotnik, Primož (Medicinski razgledi, 2002)
V prispevku avtorji prikazujejo primer deklice z več prirojenimi malformacijami trebušnih organov, med drugim tudi z obstrukcijo dvanajstnika zLaddovim tračkom in nonrotacijo črevesja, pri kateri sta bila klinična slika delne obstrukcije in nonrotacije črevesja ter potek bolezni značilni. Poudarjajo pomen, ki ga ima pri postavitvi diagnoze slikovna diagnostika in sodelovanje med pediatrom gastroenterologom, rentgenologom in abdominalnim kirurgom. Opozarjajo na to, da se bolezen ob neustreznem in nepravočasnem ukrepanju ob akutnem zapletu, volvulusu, lahko konča tudi smrtno ali pa s hudimi nepopravljivimi posledicami za otroka.
Keywords: Duodenalna obstrukcija; Intestinal atresia; Črevesna atrezija; Duodenal obstruction; Dojenček; baby; Congenital; črevesje; Diagnosis; dvanajstnik; Therapy; Infant; obstrukcija; otroci; diagnostika; child