Geografija obmejnosti in raznolikost sodobnih političnih meja - Bufon, Milan (Geografski vestnik, 2015)
Obmejna območja so v zadnjih desetletjih v osredju znanstvenega zanimanja političnih geografov. Pristopi se sicer razlikujejo, pri vseh pa prevladuje interes do razmerja med prostorom ter družbo pri interpretaciji sočasno potekajočih procesov divergence in konvergence, ki povzročajo različne težnje in prakse družbenega in prostorskega ločevanja ter povezovanja. Članek daje pregled temeljnih dejavnikov in potekov tega procesa ter skuša podati, ob neki uvodni sistematizaciji obravnavane problematike, tudi pretres sodobnih pristopov in dognanj, s posebnim poudarkom na raziskovalnih rezultatih, ki sta jih avtorja razvijala pri preučevanju obmejnih razmer in čezmejnega povezovanja.
Keywords: državne meje; obmejna območja; obmejno sodelovanje; politična geografija