Odkrivanje novih informacij v bibliografskih zbirkah podatkov - Hudomalj, Emil (Knjižnica, 2005)
Zbirke podatkov vsebujejo tudi informacije, ki jih z današnjimi sistemi za poizvedovanje običajno ne moremo odkriti. V te namene lahko uporabimo metode za odkrivanje zakonitosti iz zbirk podatkov, ki omogočajo pregledovanje zbirnih podatkov, ugotavljanje trendov, izdelavo sprotnih analiz, iskanje neznanih povezav med podatki ipd. Z njimi uspešno odkrivajo nove informacije na mnogih področjih, kot so bančništvo, zavarovalništvo in telekomunikacije, manj pogosto pa se te metode uporabljajo na področju knjižničarstva. V članku je povzet razvoj sistemov za poizvedovanje po bibliografskih zbirkah podatkov z nekaterimi zgodnjimi poskusi uporabe novejših pristopov za odkrivanje zakonitosti iz zbirk podatkov. Sledi opis analitskih zbirk podatkov, ki najpogosteje služijo kot osnova za odkrivanje novih zakonitosti, in opis podatkovnega rudarjenja, ki predstavlja pomemben korak v tem procesu. Poudarjena je vloga knjižničarjev, ki lahko prevzamejo ključno vlogo v procesih izgradnje sistemov za odkrivanje novih informacij v bibliografskih zbirkah podatkov.
Keywords: podatkovne zbirke; bibliografske zbirke podatkov; analitske zbirke podatkov; podatkovna skladišča; podatkovno rudarjenje; bibliotekarstvo; library science