Acute subarachnoid haemorrhage - Miloševič, Zoran (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišče. Namen študije je bil oceniti diagnostično zanesljivost, občutljivost in specifičnost ter prednosti in slabosti računalniškotomografskepreiskave arterij (CTA) intrakranialnih žil glede na digitalno subtrakcijsko angiografsko preiskavo (DSA) (zlati standard) pri bolnikih z akutno subarahnoidno krvavitvijo (SAK). Bolniki in matode. V prospektivno študijo smo vključili 52 bolnikov z akutno subarahnoidno krvavitvijo, pri katerih smo takoj, ko smo krvavitev dokazali s konvencionalnoračunalniško tomografijo (CT) glave, naredili še CTA preiskavo intrakranialnih arterij, tako da rezultati DSA preiskave niso mogli vplivati na rezultate CTA preiskave. Glede na rezultate DSA preiskave in nevrokirurške rezultate smo ocenili diagnostično zanesljivost, senzitivnost in specifičnost CTA preiskave intrakranialnih arterij. Analizirali smo primere, kjer se rezultati CTA preiskave in DSA preiskave niso ujemali. Opredelili smo prednosti in slabosti CTA preiskave. Rezultati. Diagnostična zanesljivost CTA preiskave je bila 95%, občutljivost 93% in specifičnost 98%. Pri treh bolnikihje bila CTA preiskava lažno negativna. Pri dveh bolnikih z lažno negativnim izvidom CTA preiskave je bila manjša anevrizma v področju kavernoznega sinusa, pri enem pa ob razcepišču perikalozne in kalozomarginalnearterije. Pri bolniku z lažno pozitivnim izvidom CTA preiskavesmo z DSA preiskavo pokazali, da gre za infundibularno razširjenje posteriorne komunikantne arterije. Pri vseh sedmih bolnikih, ki so bili operirani samo na podlagi rezultatov CTA preiskave, smo dobro prikazali anevrizmo in intrakranialne arterije. Zaključek. Pri bolnikih z akutno SAK imalahko CTA preiskava pomembno vlogo pri odkrivanju in preoperativni evaluaciji intrakranialnih anevrizem, ker dobimo rezultate hitro in na minimalno invaziven način. CTA preiskava intrakranialnega žilja ima visoko diagnostično zanesljivost, občutljivost in specifičnost.
Keywords: Angiography, digital subtraction; Carotid artery, internal; Cerebral aneurysm; Cerebral angiography; Radiography; Subarachnoid hemorrhage; Tomography, x-ray computed