Bralna značka za učence z bralnimi težavami na Osnovni šoli Janka Ribiča Cezanjevci - Cvetko, Martina (Šolska knjižnica, 2023)
Prispevek predstavi učence z bralnimi težavami in dejavnost, s katero želijo na Osnovni šoli Janka Ribiča Cezanjevci to skupino učencev spodbuditi k branju. Ta dejavnost je prilagojena bralna značka. Zaradi težav, s katerimi se učenci z bralnimi težavami soočajo pri branju, le-tega seveda odklanjajo. Zaznati je, da so tisti, ki kljub težavam pri branju vseeno radi berejo in obiskujejo knjižnico ter uživajo v branju, uspešnejši pri slovenščini kot tudi pri preostalih predmetih kot učenci z bralnimi težavami, ki ne berejo. S prilagojeno bralno značko so torej hoteli učence motivirati za branje, saj verjamejo, da te dobra knjiga spodbudi, da ponovno posežeš po njej. V prispevku pišejo o pozitivnih učinkih branja, za katere so ugotovili, da jih ni malo. Da se bo otrok vračal v knjižnico, pa mu je treba ponuditi primerne knjige. Britanska zveza za disleksijo je na svoji spletni strani objavila Disleksiji prijazen slogovni vodnik z načeli oz. smernicami, ki olajšajo branje tako osebam z disleksijo kot tudi preostalim bralcem. V drugem delu prispevka so predstavljeni podatki o izvajanju bralne značke na tej osnovni šoli in koraki, po katerih se je izvajala prilagojena bralna značka
Keywords: bralna značka; bralne težave; branje; disleksija; prilagoditve; učenci s posebnimi potrebami